/*Blog module replace 'read more' text*/

Egy újabb zökkenőmentes banki integráció a MINDSPIRE Consulting támogatásával

máj 17, 2021 | Projektiroda hírek

A MINDSPIRE Consulting támogatta stratégiai partnerének, a régió vezető pénzügyi szervezetének, az OTP Csoportnak legújabb jogi és technikai fúzióját.

2019. február 27-én az OTP Bank és a Société Générale adásvételi szerződést (Sales and Purchase Agreement) írt alá, megkezdve ezzel a Société Générale Banka Montenegro integrációjának előkészítését.

A tranzakció lezárására 2019. július 16-án került sor, amikor a CKB elindította az „INTEGRATION PROJECT TARA” programot, az OTP Csoport azon stratégiai céljának elérése érdekében, hogy növelje a piaci részesedését azokban az országokban, ahol jelen van.

A befejezést követően a ’Societe Generale banka Montenegró’  ’Podgorička banka member of OTP Bank Group’-ra változtatta nevét, amely csoport részekén a CKB-vel való teljes integrációig működött.

OTP Bank TARA integrációs projekt

A CKB bemutatása

A ‘Crnogorska Komercijalna Banka’ és a ‘Podgorička banka’ sikeresen zárta le a montenegrói pénzügyi piac egyik legösszetettebb integrációs projektjét. Az integrált bank ‘Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica member of the OTP group (CKB)’ néven működik és továbbra is az ország vezető bankja maradt a legnagyobb hitel- és betéti portfólióval, valamint ügyfélszámmal.

A projekt szkópja a CKB és a Podgorička Banka teljes jogi és üzleti integrációjának megvalósítását, egy 28,3 százalékos piaci részesedéssel (a montenegrói bankszektor teljes eszközállománya alapján a legnagyobbal) rendelkező működőképes integrált szervezet létrehozását, valamint az egyesülést követő számottevő üzleti szinergiák kihasználását foglalta magában.

Az integrációs folyamat az üzleti alapelvek, stratégiák, erőforrások, termékek, rendszerek, riportolás és logisztika OTP sztenderdekkel való összehangolásával valósult meg. A két pénzintézet integrációja zökkenőmentesen zajlott, így az ügyfelek egy problémamentes migráció előnyeit élvezhették, az összes projekt résztvevő megelégedésére.

A banki integrációs projekt alapvető komplexitását a COVID-19 és a járvány miatt bevezetett intézkedések tovább nehezítették. 2020 márciusában rendkívüli állapotot jelentettek be a koronavírus okozta pandémiás helyzet miatt. Az egész projektnek gyorsan alkalmazkodnia kellett a körülményekhez, és ennek következtében a problémák minimalizálása és a munkatársak védelme érdekében távoli munkavégzésre kellett átállni. A projekt résztvevői a fennmaradó feladatok többségét online platformokon hajtották végre, mint például a tesztelést és oktatást, vagy magát a ‘Merge Weekend’-et.

A személyes interakciók hiánya és a kommunikációs nehézségek ellenére a projekt nem szenvedett késedelmet. Végül a COVID-19 nem volt hatással a fúzió tervezett időpontjára, és a hétvégén végrehajtott rendszerintegráció minden feladata időben és kiváló eredményekkel zárult. A montenegrói pénzügyi piac két fő szereplőjének integrációja 2020. december 13-án fejeződött be. Az egyesült ‘Bank Crnogorska Komercijalna Banka AD Podgorica (CKB), member of OTP Bank Group’ néven folytatja működését.

TARA integrációs projekt

Ezen legutóbbi akvizíciónak az eredményeként az OTP Csoport tovább erősítette pozícióját a régióban és különösen a montenegrói piacon, 32,9 százalékos piaci részesedést elérve a hitelezésben, 34 fiókteleppel és 530 alkalmazottal Montenegró első számú bankjává válva.

Ez a siker minden bizonnyal a Projektmenedzsment Szervezet agilis és rugalmas megközelítésmódjának, egyértelmű útmutatásának és módszertanának, valamint a bankintegrációs projektben részt vevő összes szereplő nagyfokú elkötelezettségének és professzionalizmusának eredménye.

Itt ki kell emelni egy tényt: a montenegrói piac mérete, az érintett bankok mérete és a rendelkezésre álló erőforrások miatt a PMO tagjainak létszáma, az állandó kulcsfelhasználók és a delegált munkatársak száma lényegesen alacsonyabb volt, míg a feladatok összetettsége hasonló maradt, mint bármely más integrációs projektben. Első pillantásra ez egy könnyebben összehangolható feladatnak tűnhet, de az azonos tevékenységi körök és a projekt folyamatok és leszállítandó termékek összetettségének egyezősége miatt ennek valójában pont az ellenkezője volt igaz.

A helyi projektmenedzsment csapat a ‘CKB and Podgorička banka’ által delegált 7  kollégából állt, akiket 3 OTP Csoport szintű koordinátor, illetve a MINDSPIRE 6 tanácsadója támogatott a projekt során, útmutatást és támogatást nyújtva a 39 munkacsoport és keresztfunkcionális csapat módszertani és koordinációs irányításában. A feladatok a projektmenedzsment klasszikus területeit fedték le, mint például a projekt tervezést és nyomonkövetést, beleértve a kapcsolódó adminisztrációt, a feladatok és tevékenységek nyomon követését, felülvizsgálatát és koordinálását, illetve a projektirányítás, a belső kommunikáció, valamint a menedzsment riportok kialakítását és működtetését; a projekt változáskezelése és változás kontrollja mellett.

Az összeolvadás és az integráció során levont fő tanulságok:

Elkötelezettség és agilitás

A kulcsfontosságú résztvevők elkötelezettsége volt a záloga annak, hogy a projekt megvalósítása kritikus időszakokban, például pandémiás helyzetben is folyamatosan bizosítva legyen. A menedzsment bizalma a csapatban elősegítette a munkacsoportok vezetői és a kiemelt fontosságú munkatársak számára azt, hogy a feladatot a sajátjuknak érezzék. Ez az elkötelezettség segített abban, hogy a változásokra gyorsan reagáljanak és probléma-megoldó hozzáállást tanúsítsanak: bár a projekt rögzített szkóppal és határidőkkel kényszerítette a csapatot a vízesés modell alapú szállításra, agilis elemeket használtak.

Gyors alkalmazkodás a távmunkához

A COVID-19 megjelenésekor a projekt gyorsan alkalmazkodott az otthoni munkavégzéshez és új távoli folyamatokat vezettek be a folyamatos előrehaladás biztosítása érdekében. Proaktív intézkedéseket hajtottak vége késedelem nélkül, a Projektiroda bevezette a pandémiával kapcsolatos esetek és kockázatok nyomon követését. Az ad-hoc megbeszélések és hívások egyre gyakoribbá váltak, elősegítve a jobb kommunikációt a projekt különböző tagjai között.

Felkészülés, felkészülés, felkészülés

A jogi fúziót és adatáttelepítést egy hétvégére tűzték ki, ahol a teljes integrációt úgy kellett elvégezni, hogy az ügyfeleknek ne okozzanak kellemetlenségeket. A ‘Merge Weekend’ alapos előkészítést és módszertani útmutatást igényelt. A legjobb gyakorlatokat a bank méretéhez és kultúrájához igazították, amiket nyitottan fogadtak és használtak. A projektcsapat többször is részletes tervekkel és központosított koordinációval gyakorolta az eseményt.

 TARA Banki integrációs projekt

Végül a 17 hónapos intenzív és kihívásokkal teli projektmunka után a CKB és a Podgorička banka jogi és technikai egyesülése 2020. december 13-án sikeresen lezárult, időben és kiváló eredménnyel. Az összes meghatározott KPI elérte a 100 százalékot, illetve az összeolvadást követő első hónapos időszak minden nagyobb probléma nélkül telt el, bizonyítva, hogy a projekt vezetői az integráció minden aspektusának összetettségét és fontosságát megértették és kezelték. A hasonló banki integrációs projektek során korábban szerzett széleskörű ismeretek és tapasztalatok jelentősen hozzájárultak a fúzió sikeréhez. Az OTP Csoporttal való együttműködés a régióban kiválóan működött, és a montenegróiak hasznosíthatták az OTP központja által delegált tagok teljes támogatását és felügyeletét.

Ügyfeleink mondták

Tomasek
Vladimira Tomasek Paulisova

Vladimira Paulisova Tomasek

CBS Team vezető - VÚB Banka

"A MINDSPIRE Consulting a Bank kulcsfontosságú partnere volt a Constellation projektben. Korábbi hasonló projektekben szerzett tapasztalataik és FCUBS ismereteik jelentősek voltak.
Nagyra értékelem, hogy a legjobb banki szakértőket delegálták a legfontosabb területekre és témákra, és azt, hogy partnerként dolgoztak velünk a projekt során. "

Bubeliny
Pavel Bubeliny

Pavel Bubeliny

Treasury és Payments Domain vezető - VÚB Banka

"Az OBPM és a Treasury területén a MINDSPIRE munkatársait ajánlanám a barátaimnak és kollégáimnak, mivel magas szintű professzionalizmust és átfogó tudást mutattak a saját területükön, mind az üzleti, mind a technikai ismeretek terén. Emellett magas szintű rugalmasságot mutattak főleg a rendszer meglehetősen bonyolult testreszabása területén. A velük folytatott kommunikáció könnyen érthető volt, mindig készek voltak segíteni, és magas fokú elkötelezettséget tanúsítottak a kitűzött feladatok, célok és mérföldkövek teljesítése iránt."

Csatlos
Csatlós Alexandra

Csatlós Alexandra

IT Manager / Központi Alkalmazás - CIB Bank

"A Kondor és a Fusion Risk upgrade projekt mind a MINDSPIRE, mind a CIB Bank számára sikeres volt. A csapat minden tagja motivált, együttműködő és felkészült volt. A járvány ellenére a kommunikáció a résztvevők között hatékony és gördülékeny volt."

previous arrow
next arrow
Projektiroda ikon

Legújabb Projektiroda referenciáink

Többet szeretne tudni Banki projektiroda szolgáltatásainkról?

További információkért kattintson ide:

Share This