/*Blog module replace 'read more' text*/

A MINDSPIRE DELTA banki adatmigrációs eszköz új rekonsziliációs modulja

MINDSPIRE BLOG

Kövesse a MINDSPIRE közösségi oldalait!

jan 17, 2024 | Adatmigráció hírek

A cégünk által kifejlesztett alkalmazás, a MINDSPIRE DELTA banki adatmigrációs eszköz egy teljesen új, a rekonsziliációs folyamatot támogató modullal gazdagodott.

Ismerje meg a részleteket bejegyzésünkből!

Az adatmigráció során végrehajtott rekonsziliációs folyamat áttekintése

A rekonsziliáció az adatmigrációs folyamatot lezáró validációs pont, amely aggregált és analitikus szinten is ellenőrzi az adatmigráció helyességét és teljeskörűségét.

A rekonsziliáció módszertanát és az adatmigrációs feladatokban betöltött fontosságát az alábbi blogposztunkban mutattuk be: Hatékony adatmigráció

Kundrík Kamilla

Kundrík Kamilla

DELTA product manager

Kamilla több, mint 15 éves szektorfüggetlen rendszerimplementációs tapasztalattal rendelkezik.

A MINDSPIRE DELTA eszközének üzleti és IT fejlesztéséért felelős, továbbá támogatási és minőségbiztosítási tevékenységet végez a migrációs projektek IT feladataiban.

A MINDSPIRE DELTA eszköz használata mellett a rekonsziliáció az alábbi magas szintű folyamat alapján kerül végrehajtásra:

 • adatkörönként az üzleti igények és prioritások alapján a rekonsziliációban érintett forrás- és céladatok betöltése a DELTA eszközbe;
 • az üzleti igények alapján a betöltött forrás- és céladatok szűrése, előkészítése a hatékonyabb összehasonlíthatóság céljából;
 • a rekonsziliációs szabályok üzleti és technikai definiálása adatkörönként, azaz a forrás- és céladatok összehasonlítási módjának a paraméterezése;
 • a felállított rekonsziliációs folyamat futtatása, amely a megállapított szabályok alapján az összehasonlítást ténylegesen végrehajtja és az eredményt rögzíti, naplózza;
 • az összehasonlítás eredményei alapján üzleti riportok definiálása és a riportfájlok előállítása.

A MINDSPIRE DELTA banki adatmigrációs eszköz az új modul bevezetésével a fenti folyamatot az alábbi ábra mentén biztosítja:

Rekonsziliációs folyamat ábra

Adatbetöltés a MINDSPIRE DELTA banki adatmigrációs eszköz segítségével

A rekonsziliációhoz tartozó adatimport funkcionalitás logikai működése a migrációéhoz hasonló:

 • a betöltés megvalósítható különböző formátumú adatfájlok feldolgozásával, vagy akár heterogén relációs adatbázisokhoz kapcsolódva adattáblák áttöltésével;
 • mindkét esetben a migrációnál is megszokott adatimport utáni validáció itt is megtörténik, az adatbetöltés során minden adat ellenőrzésre kerül a neki megfeleltetett adatdefiníció alapján, valamint hiba esetén a probléma naplózásra, későbbiekben pedig automatikus riportolásra kerül.

Az adatmigráció során kialakított folyamattal szemben a különbség, hogy a forrásadatok mellett a rekonsziliáció esetében a céladatok betöltésére is lehetőség van a fent leírtak szerint.

A MINDSPIRE DELTA adatmigrációs eszköz bemutatása

A MINDSPIRE Delta adatmigrációs eszköz egy nagy teljesítményű, felhasználásra kész, paraméterezhető adattranszformációs és folyamatkezelő megoldás.

A DELTA a banki és pénzintézeti szegmensben végrehajtott adatmigrációs projektjeink támogatására készült, tökéletesen kiegészítve az Adatmigrációs szolgáltatásainkat és a saját adatmigrációs módszertanunkat.

Ismerje meg a MINDSPIRE DELTA adatmigrációs eszközt részletesen!

MINDSPIRE DELTA rekonsziliációs felület

Az adatok előkészítése a rekonsziliációra

A hatékonyabb rekonsziliáció végrehajtásának érdekében a betöltött adatokat igény alapján elő lehet készíteni, át lehet strukturálni, csakúgy, mint a MINDSPIRE DELTA migrációs funkcionalitása esetén. A rekonsziliáció során ez az előkészítés nem csak a forrásadatokon, de a rekonsziliációban érintett céladatokon is végrehajtható transzparens, verziókezelt módon.

Az adatok szűrése a rekonsziliáció során

A rekonsziliációban érintett adatokon – mind a forrásadatokon, mind pedig a céladatokon – lehetőség van üzleti igényeknek és adatkonzisztenciát biztosító szabályoknak megfelelően szűréseket végrehajtani, annak érdekében, hogy a rekonsziliáció szempontjából irreleváns adatok kizárásra kerülhessenek a folyamatból. Minden egyes adat-kiszűrés adatmező és érvényesített szabály szintjén kerül naplózásra, amely alapján ellenőrző riportok készíthetők.

MINDSPIRE DELTA rekonsziliációs modul

Rekonsziliációs szabálykészletek kezelése

A rekonsziliációs szabálykészlet a migrációhoz hasonlóan adatbázis szinten letárolásra kerül, és automatikusan verziókezelt a teljes változáskövetés érdekében.

Egy rekonsziliációs szabálykészletben a szabályok adattáblák szerint kerülnek csoportosításra, az üzleti igényeknek megfelelően akár az összes mezőre, vagy csak az üzleti szempontból kritikus mezőkre vonatkozóan. A MINDSPIRE DELTA banki adatmigrációs eszköz ebben teljes rugalmasságot biztosít.

A rekonsziliációs szabályok pusztán paraméterezéssel megadhatók, és már a rögzítés pillanatában tesztelhetők, akár előre meghatározott rekordokra vonatkozóan is.

A rekonsziliációs szabálykészlet státuszkezelt, annak érdekében, hogy a fejlesztési és tesztelési ciklusok ne akadályozzák egymást, és akár egymással átlapolva vagy párhuzamosan is végrehajthatóak legyenek.

MINDSPIRE DELTA rekonsziliációs szabályok módosítása

Rekonsziliációs riportok kezelése

A MINDSPIRE DELTA banki adatmigrációs eszközben a rekonsziliáció eredményein riportok futtathatók. Az alkalmazásunkban lehetséges egyedi riportokat is definiálni, de a rekonsziliációs folyamatra legjellemzőbb üzleti riportok sablonként is kialakításra kerültek, így ezek puszta paraméterezéssel, fejlesztői tudás nélkül is futtathatók.

MINDSPIRE DELTA rekonsziliációs riprtok

Rekonsziliációs folyamatok kezelése és futtatása

A MINDSPIRE DELTA segítségével a rekonsziliációhoz kapcsolódó összes paraméter a migrációhoz hasonlóan kétszintű worklfowba illeszthető, és részben vagy egészben futtatható. A végrehajtás manuálisan vagy automatizálva, illetve akár időzítve történhet, azonban teljesen szeparáltan a migrációs folyamatoktól.

Rekonsziliációs folyamatok kezelése és futtatása

A MINDSPIRE DELTA adatmigrációs eszközben a fenti folyamat az alábbi szempontok mentén lett kialakítva:

 • A migrációban és a rekonsziliációban érintett paraméterek és folyamatok teljesen szeparáltak egymástól.
 • A szeparáció miatt a migrációban és a rekonsziliációban érintett paraméterek és folyamatok futtatása nincs hatással egymásra. A rekonsziliációs funkcionalitás egy dedikált modulban került kialakításra. Azonban egy eszköz példányon belül akár a migrációs folyamat és a rekonsziliációs folyamat is paraméterezhető, és párhuzamosan futtatható megfelelő erőforrások (hardverkörnyezet) mellett.
 • A rekonsziliáció paraméterezésnek sem üzletileg, sem technikailag nem előfeltétele a migrációs paraméterezés. A rekonsziliáció kizárólag a forrás- és célrendszerből extraktált adatokon dolgozik, a felállított paraméterezés és folyamat szerint.
 • A migrációhoz hasonlóan a rekonsziliációs folyamat felállításához nem szükséges speciális IT tudás. A folyamat üzleti elemzők által is végrehajtható pusztán paraméterezéssel, igény szerint minimális testreszabásra (SQL scriptek írására) lehet szükség.
 • A rekonsziliációs funkciók a jól megszokott MINDSPIRE DELTA működést követve kerültek kialakításra, így a módszertan ismerete mellett az eszköz használata nagyon gyorsan megtanulható és használható.

Összefoglalás

A MINDSPIRE DELTA banki adatmigrációs eszköz most bemutatott új rekonsziliációs funkciója jelentősen hozzájárul a migráció legfontosabb validációjának egyszerű, de egyben hatékony végrehajtásához, valamint biztosítja az adatmigrációs folyamat helyességét és teljeskörűségét.

A rekonsziliációs megoldásunk legfontosabb előnye, hogy a legtöbb esetben IT szakértők által elvégzett, sok egyedi fejlesztéssel járó rekonsziliációs folyamat a MINDSPRIRE DELTA adatmigrációs eszközben fejlesztői és egyéb speciális IT tudás nélkül, üzleti elemzők által is megvalósítható.

Ismerje meg kapcsolódó szolgáltatásunkat és megoldásunkat!

 

Adatmigrációs
szolgáltatások

Adatmigrációs szolgáltatások ikon 2022

MINDSPIRE DELTA adatmigrációs eszköz

A MINDSPIRE DELTA banki adatmigrációs eszköz új rekonsziliációs modulja
Project management contact form

Kérdése vagy megjegyzése van a bejegyzéssel kapcsolatban?

Küldje el üzenetét és munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot!

Adatmigrációs ikon

Legújabb adatmigrációs referenciáink

Többet szeretne tudni az Adatmigrációs szolgáltatásainkról?

További információkért kattintson ide:

Share This