/*Blog module replace 'read more' text*/

A CIB Bank Zrt. Treasury Front Office rendszerének sikeres frissítése 2022-ben

jún 14, 2022 | Banki transzformáció hírek, Projektmenedzsment hírek

A MINDSPIRE Consulting támogatásával a CIB Bank sikeresen frissítette Treasury Front Office, Middle Office és Risk Management / Kockázatkezelési rendszereit.

A Finastra Treasury megoldásának legújabb verziója a kilenc hónapig tartó „Fusion Kondor Upgrade” projekt keretében került bevezetésre, amely 2022 májusában fejeződött be.

CIB Kondor upgrade projekt 2022

A CIB Bank Treasury rendszerfrissítési projekt célja

Az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalataként a CIB Bank Zrt. több mint 20 évig az egyik piacvezető megoldást, a Fusion Kondor és a Fusion Risk (korábban KGR) szoftvert használta a Treasury tranzakciók kezeléséhez. A Finastra Kondor nevű alkalmazását az egyik legjobb Treasury Front Office technológiai platformként tartják számon világszerte. A komplex rendszer lefedi a Treasury üzleti folyamatok jelentős részét, beleértve a Front Office, a Middle Office és a Risk Management funkciókat.

A Treasury Front Office rendszerfrissítés szükségességét pár éve a CIB Bank anyavállalatánál kezdeményezték. A verzióváltás elsődleges célja az volt, hogy az anyabank elvárásának megfelelően lehetővé tegye az infrastruktúra Magyarországról Olaszországba történő áthelyezését. Emellett a Treasury rendszer szállítója, a Finastra Limited is erősen ajánlotta a frissítést. A cég a felhasználóinak azt tanácsolja, hogy rendszeresen adaptálják az új verziókba beépített legújabb piaci és technikai újításokat.

A Kondor Upgrade Project céljai és kihívásai

A 2021 szeptemberében indult Treasury Front Office rendszer megújítása a „Kondor Upgrade Project” nevet kapta.

Az ügyfél által kitűzött fő cél az volt, hogy az új rendszerben megvalósítsa a lecserélni kívánt verzió funkcionalitását. A korszerűsítésekkel egyidőben a Fusion Kondor rendszer infrastrukturális környezete is teljesen átalakult.

A Treasury megoldás által használt Sybase adatbázist is frissítették, illetve a szerver Solaris operációs rendszerét is egy Linux disztribúcióra cserélték. Ez a kettős célú megközelítés még nagyobb kihívást jelentett és összetettebbé tette a projektet. Minden egyes kapcsolódó feladatot részletesen meg kellett tervezni, majd gondosan, a megfelelő sorrendben és összhangban végrehajtani, mindig figyelembe véve a lehetséges egymásra gyakorolt hatásukat.

Kilenc hónap és két sikeres, hétvégén végrehajtott próba upgrade után a projektcsapat 2022 májusában minden kitűzött célt teljesített.

A CIB Bank Zrt.

A CIB Csoport nemzetközi anyabanki háttérrel, univerzális hitelintézetként, kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások széles körét nyújtja.

A bank szolgáltatásai Magyarországon vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és lakossági ügyfelek számára is egyaránt elérhetőek. Országos fiókhálózata több mint 420 ezer hazai ügyfelük igényeit szolgálja ki.

A bankfiókok mellett többféle elektronikus csatornát is kínálnak, mint például a CIB Internet Bankot, a 360t-t a vállalatok FX konverziójához, a CIB Bank Mobilalkalmazást vagy az eBroker információs és értékpapír-kereskedési rendszert.

A CIB Csoport tulajdonosa, az olasz Intesa Sanpaolo S.p.A. az euróövezet vezető bankcsoportjai közé tartozik.

CIB Bank épület

A Finastra Fusion Kondor Treasury megoldása

A Fusion Kondor egy fejlett treasury platform, amely a jelentős mennyiségű treasury kereskedést folytató bankokat támogatja. A megoldás a komplex származékos ügyleteket, valamint az opciós és strukturált ügyleteket is kezeli.

A Finastra piacvezető rendszerével a pénzintézetek szabványosíthatják és integrálhatják a kereskedési és kockázati platformokat, és az ügyfelek, szabályozó hatóságok és piaci követelményekre összpontosíthatnak. A Kondor a valódi közvetlen feldolgozás (STP, Straight-though Processing) segítségével csökkenti a kereskedés fajlagos költségét. A nyílt platform könnyen integrálható más rendszerekkel és alkalmazásokkal, illetve könnyen testreszabható.

A Fusion Kondor egy bevált és robusztus devizakereskedési megoldás, amelyet 70 országban több mint 400 ügyfél használ. A platformba mikroszolgáltatások és komponensek széles választéka is integrálható.

Finastra Kondor Fusion

A MINDSPIRE Consulting szerepe a Treasury rendszer frissítési projektben

A MINDSPIRE Consulting üzleti elemző, informatikai integrációs szakértő, tesztmenedzser, adatbázis-szakértő, programozó, projektmenedzser, Kondor rendszerszakértő valamint egy junior tanácsadó, összesen kilenc fő biztosításával jelentős mértékben járult hozzá a projekt sikeres végrehajtásához.

A projektintegrátorként vállalt általános leszállítási felelősség mellett a MINDSPIRE tanácsadói a bank szakértőinek szoros együttműködésével többek között a következő főbb feladatokat hajtották végre:

  • Az adatbázis (Sybase) frissítési feladatok tervezése és kivitelezése.
  • Az új Kondor és Fusion Risk rendszerek telepítése.
  • A pénzügyi riportok GAP elemzése, a beazonosított eltérések kivizsgálása a régi és az új szoftververzió között.
  • Az új rendszer funkcionalitásának analízise a korábbi megoldással összehasonlítva.
  • A bank által testreszabott funkciók új verzióba történő átültetését célzó fejlesztések végrehajtása.
  • Konzultációs feladatok: projektmenedzsment, tesztmenedzsment.

A bank vezetőségének és projektcsapatának magas szintű elkötelezettségének és szakértelmének, valamint az összes érintett fél és stakeholder szoros együttműködésének köszönhetően a csapatnak jelentősebb fennakadás nélkül sikerült megtervezni és végrehajtani a Treasury Front Office rendszer, a Fusion Kondor legfrissebb verziójának a bevezetését.

Érdemes még megemlíteni, hogy a CIB Bank „Kondor Upgrade projektje” minden érintett fél tekintetében teljes mértékben távoli munkavégzés keretében valósult meg.

Ügyfeleink mondták

Csatlos
Csatlós Alexandra

Csatlós Alexandra

IT Manager / Központi Alkalmazás - CIB Bank

"A Kondor és a Fusion Risk upgrade projekt mind a MINDSPIRE, mind a CIB Bank számára sikeres volt. A csapat minden tagja motivált, együttműködő és felkészült volt. A járvány ellenére a kommunikáció a résztvevők között hatékony és gördülékeny volt."

Banki transzformációs referenciák ikon

Legújabb banki transzformációs referenciáink

Többet szeretne tudni a Banki transzformációs szolgáltatásainkról?

További információkért kattintson ide:

Share This