/*Blog module replace 'read more' text*/

A CIB Bank Zrt. Treasury Front Office rendszerének sikeres frissítése 2022-ben

jún 14, 2022 | Banki transzformáció hírek, Projektmenedzsment hírek

A MINDSPIRE Consulting támogatásával a CIB Bank sikeresen frissítette Treasury Front Office, Middle Office és Risk Management / Kockázatkezelési rendszereit.

A Finastra Treasury megoldásának legújabb verziója a kilenc hónapig tartó „Fusion Kondor Upgrade” projekt keretében került bevezetésre, amely 2022 májusában fejeződött be.

CIB Kondor upgrade projekt 2022

A CIB Bank Treasury rendszerfrissítési projekt célja

Az Intesa Sanpaolo Csoport leányvállalataként a CIB Bank Zrt. több mint 20 évig az egyik piacvezető megoldást, a Fusion Kondor és a Fusion Risk (korábban KGR) szoftvert használta a Treasury tranzakciók kezeléséhez. A Finastra Kondor nevű alkalmazását az egyik legjobb Treasury Front Office technológiai platformként tartják számon világszerte. A komplex rendszer lefedi a Treasury üzleti folyamatok jelentős részét, beleértve a Front Office, a Middle Office és a Risk Management funkciókat. A Treasury Front Office rendszerfrissítés szükségességét pár éve a CIB Bank anyavállalatánál kezdeményezték. A verzióváltás elsődleges célja az volt, hogy az anyabank elvárásának megfelelően lehetővé tegye az infrastruktúra Magyarországról Olaszországba történő áthelyezését. Emellett a Treasury rendszer szállítója, a Finastra Limited is erősen ajánlotta a frissítést. A cég a felhasználóinak azt tanácsolja, hogy rendszeresen adaptálják az új verziókba beépített legújabb piaci és technikai újításokat.

A Kondor Upgrade Project céljai és kihívásai

A 2021 szeptemberében indult Treasury Front Office rendszer megújítása a „Kondor Upgrade Project” nevet kapta. Az ügyfél által kitűzött fő cél az volt, hogy az új rendszerben megvalósítsa a lecserélni kívánt verzió funkcionalitását. A korszerűsítésekkel egyidőben a Fusion Kondor rendszer infrastrukturális környezete is teljesen átalakult. A Treasury megoldás által használt Sybase adatbázist is frissítették, illetve a szerver Solaris operációs rendszerét is egy Linux disztribúcióra cserélték. Ez a kettős célú megközelítés még nagyobb kihívást jelentett és összetettebbé tette a projektet. Minden egyes kapcsolódó feladatot részletesen meg kellett tervezni, majd gondosan, a megfelelő sorrendben és összhangban végrehajtani, mindig figyelembe véve a lehetséges egymásra gyakorolt hatásukat. Kilenc hónap és két sikeres, hétvégén végrehajtott próba upgrade után a projektcsapat 2022 májusában minden kitűzött célt teljesített.

A CIB Bank Zrt.

A CIB Csoport nemzetközi anyabanki háttérrel, univerzális hitelintézetként, kereskedelmi banki és befektetési szolgáltatások széles körét nyújtja.

A bank szolgáltatásai Magyarországon vállalkozások, intézmények, önkormányzatok és lakossági ügyfelek számára is egyaránt elérhetőek. Országos fiókhálózata több mint 420 ezer hazai ügyfelük igényeit szolgálja ki.

A bankfiókok mellett többféle elektronikus csatornát is kínálnak, mint például a CIB Internet Bankot, a 360t-t a vállalatok FX konverziójához, a CIB Bank Mobilalkalmazást vagy az eBroker információs és értékpapír-kereskedési rendszert.

A CIB Csoport tulajdonosa, az olasz Intesa Sanpaolo S.p.A. az euróövezet vezető bankcsoportjai közé tartozik.

CIB Bank épület

A Finastra Fusion Kondor Treasury megoldása

A Fusion Kondor egy fejlett treasury platform, amely a jelentős mennyiségű treasury kereskedést folytató bankokat támogatja. A megoldás a komplex származékos ügyleteket, valamint az opciós és strukturált ügyleteket is kezeli.

A Finastra piacvezető rendszerével a pénzintézetek szabványosíthatják és integrálhatják a kereskedési és kockázati platformokat, és az ügyfelek, szabályozó hatóságok és piaci követelményekre összpontosíthatnak. A Kondor a valódi közvetlen feldolgozás (STP, Straight-though Processing) segítségével csökkenti a kereskedés fajlagos költségét. A nyílt platform könnyen integrálható más rendszerekkel és alkalmazásokkal, illetve könnyen testreszabható.

A Fusion Kondor egy bevált és robusztus devizakereskedési megoldás, amelyet 70 országban több mint 400 ügyfél használ. A platformba mikroszolgáltatások és komponensek széles választéka is integrálható.

Finastra Kondor Fusion

A MINDSPIRE Consulting szerepe a Treasury rendszer frissítési projektben

A MINDSPIRE Consulting üzleti elemző, informatikai integrációs szakértő, tesztmenedzser, adatbázis-szakértő, programozó, projektmenedzser, Kondor rendszerszakértő valamint egy junior tanácsadó, összesen kilenc fő biztosításával jelentős mértékben járult hozzá a projekt sikeres végrehajtásához. A projektintegrátorként vállalt általános leszállítási felelősség mellett a MINDSPIRE tanácsadói a bank szakértőinek szoros együttműködésével többek között a következő főbb feladatokat hajtották végre:
  • Az adatbázis (Sybase) frissítési feladatok tervezése és kivitelezése.
  • Az új Kondor és Fusion Risk rendszerek telepítése.
  • A pénzügyi riportok GAP elemzése, a beazonosított eltérések kivizsgálása a régi és az új szoftververzió között.
  • Az új rendszer funkcionalitásának analízise a korábbi megoldással összehasonlítva.
  • A bank által testreszabott funkciók új verzióba történő átültetését célzó fejlesztések végrehajtása.
  • Konzultációs feladatok: projektmenedzsment, tesztmenedzsment.
A bank vezetőségének és projektcsapatának magas szintű elkötelezettségének és szakértelmének, valamint az összes érintett fél és stakeholder szoros együttműködésének köszönhetően a csapatnak jelentősebb fennakadás nélkül sikerült megtervezni és végrehajtani a Treasury Front Office rendszer, a Fusion Kondor legfrissebb verziójának a bevezetését. Érdemes még megemlíteni, hogy a CIB Bank „Kondor Upgrade projektje” minden érintett fél tekintetében teljes mértékben távoli munkavégzés keretében valósult meg.

Ügyfeleink mondták

Dencs
Dencs Zoltán

Dencs Zoltán

Head of Middle&Back Office - Erste Befektetési Zrt.

„A MINDSPIRE segítségével sikeresen kapcsolódtunk a csoport szintű adatszolgáltatási követelményrendszerhez. Kollegáik minden szükséges területen a legmagasabb szakmai szinten képviseltették magukat, informatikai megoldásaik nagyban hozzájárultak a projekt sikeréhez. A MINDSPIRE kiváló választás egy gyorsan változó, folyamatosan növekvő igényeket támasztó környezetben. Ágazatunkban nem találni olyan területet, amelyben ne tudnának megfelelő szakmai támogatást biztosítani.”

Banki transzformációs referenciák ikon

Legújabb banki transzformációs referenciáink

Többet szeretne tudni a Banki transzformációs szolgáltatásainkról?

További információkért kattintson ide:

Share This