/*Blog module replace 'read more' text*/

MINDSPIRE TRANSPORT

az Oracle FLEXCUBE paraméterezéséhez

A MINDSPIRE hatékony és bevált megoldásával nagymértékben mérsékelhetők az Oracle FLEXCUBE paraméterezési folyamatban rejlő kockázatok. Emellett csökkenthetők a bevezetési projektek, valamint a normál üzletmenet során végrehajtott paraméter módosítások általános költségei.

Oracle FLEXCUBE Parameter Transport eszköz ikon

Paraméterezés a MINDSPIRE Oracle FLEXCUBE Parameter TRANSPORT eszköz használatával

A MINDSPIRE banki transzformációs szakértői korábban több nagyszabású FLEXCUBE paraméterezési projektben vettek részt.


Az Oracle FLEXCUBE projektek során érzékeltük a meglévő sztenderd eszközök és folyamatok korlátait, kihívásait és kockázatait.

A FLEXCUBE rendszerrel kapcsolatos közvetlen tapasztalataink alapján úgy határoztunk, hogy kifejlesztünk egy professzionális megoldást, amelynek a TRANSPORT Tool nevet adtuk.


Az eszköz lehetővé teszi az Oracle Universal Banking Solution hatékony paraméterezését, illetve csökkenti a folyamatban rejlő kockázatokat.

A TRANSPORT Tool használatával legutóbbi projektjeink során jelentősen felgyorsítottuk a paraméterezési folyamatot, illetve lecsökkentettük a fárasztó, egyhangú és könnyen elhibázható kézi adatbeviteli feladatokat.


Az eszköz megszüntette majdnem az összes nem tervezett várakozási időt is, emellett biztosította, hogy a paraméter dokumentáció pontos, átfogó és naprakész legyen.

Az Oracle FLEXCUBE manuális paraméterezésével kapcsolatos ismert problémák és kockázatok

Kihívások a banki transzformáció kapcsán

A paraméterezési hibák hosszadalmas és költséges kivizsgálása: Ha egy Oracle FLEXCUBE környezetben paraméterezési hibát feltételezünk, általában egy vagy két naptári napot vesz igénybe a paraméterek helyességének ellenőrzése a sztenderd webes felületen. A manuális folyamat során a fennmaradó paraméterezési vagy tesztelési feladatokat nem lehet végrehajtani (hiszen így változtatnánk az épp ellenőrzés alatt álló beállításokon), és további egy-két naptári napot is igénybe szokott venni a helyes paraméterkészlet beállítása és dokumentálása.

Újratesztelés a megismételt paraméterezést követően: A FLEXCUBE környezet paramétereinek módosítása után teljes újratesztelést kell végezni az összes tesztesettel, vagy elemezni kell, hogy az összes teszteset közül a paraméterváltozások vajon melyeket érintették. Az eljárás miatt a tesztelés gyakran elakad, amíg az ellenőrzést és az újramérést végrehajtják.

A tesztkörnyezet elérhetősége: Amikor az Oracle FLEXCUBE tesztkörnyezet nem érhető el teljes egészében, az allokált erőforrásoknak például a paraméterezési ellenőrzések során több napig várnia kell. Ez általában 5-20 embert jelent a tesztelésre kijelölt környezetenként.

Paraméterezés: Az adatok kézi rögzítése a paramétertáblázatból az Oracle FLEXCUBE-ba a rendszer webes felületén keresztül hosszadalmas, monoton és megbízhatatlan folyamat. A banki alkalmazások beállításainak és változásainak ember által olvasható dokumentációjának rendelkezésre állását a felügyeleti szervek előírják. A paraméterek helyességének ellenőrzése (megfelelnek-e a rendszerbeállítások a dokumentációnak) manuális (és így időnként elrontott) folyamat, amely a FLEXCUBE beépített négy-szem-elv képességére épül.

Dokumentáció: Két szokásos módszer létezik az Oracle FLEXCUBE paraméterek exportálására. A jellemző eljárás az adatok manuális rögzítése egy paramétertáblázatba (ami egy üzletileg is értelmezhető Excel fájl) a FLEXCUBE webes felületéről. A másik lehetőség az Oracle beépített funkciójának használata és FLEXCUBE „export fájlok” létrehozása. Ennek számos jelentős korlátja van: a rendszer által létrehozott Excel munkalap nem értelmezhető az üzleti felhasználók számára; egyszerre legfeljebb 50 paraméter exportálható (egyes funkciók több ezer paramétert is tartalmazhatnak), egyszerre csak egy FLEXCUBE funkcióból lehet exportálni, illetve az export fájlok felépítése eltér az ember által értelmezhető paraméter dokumentumok formátumától. Tehát ezzel a módszerrel létrehozható egy paraméterkészlet, azonban ezeknek a fájloknak a felhasználhatósága a legjobb esetben is korlátozott. A nehézkes és könnyen elhibázott manuális folyamatok miatt gyakran nem áll rendelkezésre átfogó és naprakész paraméter dokumentáció.

Összehasonlítás: A paraméterek összehasonlítására általában szükség van (1) a paraméterekkel végzett sikeres manuális kísérletezést követően, (2) a különböző FLEXCUBE környezetek szinkronizálásának előkészítésekor, illetve (3) a paraméterezési problémák vizsgálatát követően. A különböző környezetekben levő paraméter beállítások összehasonlításának szokásos módszere az Oracle FLEXCUBE webes felületek és a paraméter dokumentáció vizuális összehasonlítása. A gyakorlatban ez általában a különböző képernyők közötti váltással és az esetleges különbségek keresésével történik. Ez is nyilvánvalóan egy lassú, fárasztó folyamat, ami során az ember könnyen át tud siklani egy-egy különbség fölött.

Szinkronizálás: Az érintett környezetek manuális összehasonlítása és a paraméterkészletek közötti különbségek azonosítása után a szinkronizálást úgy végezzük, hogy manuálisan felülírjuk az egyes nem megfelelő paramétereket a célrendszerben.

Az Oracle FLEXCUBE manuális paraméterezési folyamat korlátai

Korábbi paraméterezési megbízásaink során nyilvánvalóvá vált, hogy a FLEXCUBE által biztosított eszközök és az azokhoz kapcsolódó manuális feladatok hatékonyabbá és kevésbé hibára hajlamossá tehetők egy olyan támogató megoldás használatával, amely kevésbé költséges, kisebb kockázatú és rövidebb projekteket eredményez.

A MINDSPIRE ‘Oracle FLEXCUBE Parameter TRANSPORT Tool’ bemutatása

Az Oracle FLEXCUBE Universal Banking környezetek hagyományos kézi paraméterezése

Az Oracle FLEXCUBE környezetek általában a számlavezető rendszer webes felületén kerülnek beállításra és módosításra – a szokásos FLEXCUBE paraméterezési folyamatok manuális feladatokon alapulnak. Ez magában foglalja az adatbevitelt, az adatok exportálását és a számlavezető rendszer különböző beállításainak összehasonlítását is.

Az Oracle FLEXCUBE Universal Banking megoldás fő paraméterezési feladatai a következők:

  • Paraméterezés: paraméterek rögzítése
  • Dokumentáció: paraméterek kinyerése a rendszerből
  • Összehasonlítás: a paraméterkészletek közti különbségek azonosítása
  • Szinkronizálás: a paraméterkészletek közötti különbségek kiküszöbölése

Hatékony és támogatott FLEXCUBE paraméterezés a MINDSPIRE TRANSPORT Tool segítségével

Saját egyedi fejlesztésű, hatékony és azonnal bevethető megoldásunk jelentősen felgyorsítja és leegyszerűsíti a FLEXCUBE Universal Banking környezetek paraméterezését, dokumentálását, összehasonlítását és szinkronizálását a bevezetési, migrációs, upgrade és tesztelési tevékenységek során.

Hatékony és bevált szoftverünkkel minimalizálhatja a FLEXCUBE paraméterezési folyamataiban rejlő kockázatokat, illetve lecsökkentheti a rendszerbevezetési projektek és a normál üzletmenet során végzett paraméter változtatások (pl. új termék) általános költségeit.

Fedezze fel a MINDSPIRE Oracle FLEXCUBE Parameter Transport Tool képességeit és előnyeit!

A MINDSPIRE Oracle FLEXCUBE Parameter TRANSPORT Tool használatának főbb előnyei

Egyszerű telepítés és használat

Egyszerű telepítés és használat

Eszközünk azonnal használható, a bevezetés folyamata egyszerű.

Szabványos technológiákra (Java, nyílt forráskódú szoftverek) épül, nem igényel speciális hardvert.

Az üzleti felhasználók rövid oktatás után már használhatják is a szoftvert.

A hibalehetőségek minimalizálása

A hibalehetőségek minimalizálása

A manuális feladatok automatizált és optimalizált folyamatokkal való kiváltása minimalizálja a hibalehetőségeket.

Ez a megközelítés kiküszöböli a hosszadalmas és költséges tesztelést és visszaellenőrzést a paraméterezési tevékenységek során.

Leállások minimalizálása

Leállások minimalizálása

Az alkalmazás használatával lecsökkenthetők a nem tervezett és improduktív várakozási idők.

Ez a FLEXCUBE környezetek paraméterezésének, dokumentálásának, összehasonlításának és szinkronizálásának automatizálásával és felgyorsításával történik.

Költségcsökkentés

Költségcsökkentés

A MINDSPIRE ’Oracle FLEXCUBE Parameter TRANSPORT Tool’ csökkenti a nagyszámú környezet kezeléséhez kapcsolódó költségeket.

Automatizált funkcióinkkal és folyamatainkkal radikálisan csökkenthetők a tesztelési és hibajavítási költségek.

Paraméterezési folyamat a TRANSPORT Tool segítségével és anélkül

Az Oracle FLEXCUBE környezetek kialakítása és módosítása a használatra kész és intuitív megoldásunkkal csak egy egyszerű beállítást és egy rövid bemutatást igényel az üzemeltetők számára.

Az eszköz használata nem igényel programozási ismereteket vagy speciális hardverelemeket és könnyen használható minden informatikai környezetben.

Az „Oracle FLEXCUBE Parameter TRANSPORT Tool” a számlavezető rendszer paraméterezésének főbb feladatait többféle módon támogatja.

Az alábbiakban összehasonlítjuk a manuális és a TRANSPORT eszközzel támogatott paraméterezési folyamatokat:

Manuális paraméterezés

Oracle FLEXCUBE manuális paraméterezése

Az adatok manuális rögzítése a FLEXCUBE-ba a rendszer webes felületén keresztül a paraméter táblázatból hosszadalmas és monoton folyamat, ami során időnként kézi hibák történnek.

A banki alkalmazások beállításainak és változásainak ember által olvasható dokumentációjának rendelkezésre állását a felügyeleti szervek előírják.

A paraméterek helyességének ellenőrzése (megfelelnek-e a rendszerbeállítások a dokumentációnak) egy manuális (és így elhibázható) folyamat, amely a FLEXCUBE beépített négy-szem-elv jogosultsági képességeit használja.

Paraméterezés a Transporttal

Oracle FLEXCUBE Parameter Transport Tool konvertálás funkció

A meglévő üzleti paraméterek (Excel fájl üzleti szereplő által is olvasható formátumban) leképezhetők és átalakíthatók a szokásos Oracle export formátumba (amelyek a felhasználók számára nem olvashatók).

Ezek az exportfájlok egyszerűen és egy lépésben importálhatók az Oracle FLEXCUBE-ba a sztenderd webes felület használatával.

Ez a módszer kiküszöböli az adatok manuális másolását a paramétertáblázatból a FLEXCUBE-ba a rendszer webes felületén keresztül, felgyorsítva a folyamatot és lecsökkentve a hibalehetőségeket.

Megoldásunkkal lehetőség van a rögzítendő paraméterek validálására (a paraméter munkalapok exportfájlokkal, vagy magával a rendszerrel történő összehasonlítására) az importálási folyamat előtt, ezáltal csökkentve a feltáratlan paraméterezési hibák miatti kockázatokat.

Manuális dokumentáció

TRANSPORT Tool export fájl

Két sztenderd módszer létezik a paraméterek exportálására a FLEXCUBE-ból.

A jellemzően használt eljárás az adatok manuális rögzítése egy paraméter táblába (üzleti felhasználók számára is olvasható formátumú Excel fájl) a FLEXCUBE webes felületéről.

A másik lehetőség az Oracle beépített funkciójának használata és a FLEXCUBE „exportfájlok” létrehozása.

Ennek számos komoly korlátja van: a rendszer által létrehozott Excel munkalap nem érthető a végfelhasználók számára, egyszerre maximum 50 paraméter exportálható (egyes funkciók több ezer paramétert tartalmazhatnak), egyszerre csak egy funkció exportálható, illetve az exportfájlok felépítése eltér az ember által olvasható paraméter dokumentáció formátumától.

Tehát ezzel a módszerrel ugyan létrehozható egy paraméterkészlet dokumentáció, de a használhatósága ezeknek a fájloknak a legjobb esetben is limitált. A nehézkes és hibára hajlamos manuális folyamatok miatt gyakran nem áll rendelkezésre átfogó és naprakész paraméter dokumentáció.

Dokumentálás a Transporttal

Oracle FLEXCUBE Parameter Transport Tool tömeges export funkció

Egy FLEXCUBE környezet beállításai könnyen dokumentálhatók megoldásunk segítségével a paraméterek exportálásával, illetve azok üzleti felhasználók által olvasható paraméter dokumentum formátumra való átalakításával.

A szoftver lekérdezheti a paramétereket a FLEXCUBE-ból a beépített paraméter exportáló funkció segítségével, az exportfájlonkénti 15-50 paraméterre és a funkcionális szegmentálásra vontakozó korlátozásokat kiküszöbölve.

Így egy lépésben minden modul összes táblája exportálható a FLEXCUBE-ból.

A következő lépésben ezeknek a nyers exportfájloknak olvasható paraméter dokumentumokká történő konvertálása egyszerűen elvégezhető az Oracle FLEXCUBE Parameter TRANSPORT Tool segítségével. Ezeket később a paraméterek két környezet közötti szinkronizálására is fel lehet használni.

A nehézkes és könnyen elhibázható manuális folyamat kiküszöbölése érdekében a paraméterezési feladat minden szakaszában átfogó paraméter dokumentáció állítható elő.

Manuális összehasonlítás

A FLEXCUBE manuális paraméterezése

A paraméterek összehasonlítására általában azok sikeres manuális beállítását követően van szükség, előkészítve a különböző FLEXCUBE környezetek szinkronizálását, illetve a paraméterezési problémák vizsgálata során.

A paraméter-beállítások különböző környezetekben való összehasonlításának szokásos módszere a FLEXCUBE webképernyők és a paraméter dokumentumok vizuális megfeleltetése.

A gyakorlatban ez általában a különböző képernyők közötti váltással és az esetleges különbségek keresésével történik, ami nyilvánvalóan egy lassú, fárasztó és könnyen elhibázható folyamat.

Összehasonlítás a Transporttal

Oracle FLEXCUBE Parameter Transport Tool összehasonlítás funkció

A paraméterekkel való sikeres manuális kísérletezést követően, vagy amikor meg kell vizsgálni egy paraméterezési problémát, esetleg ha a különböző FLEXCUBE környezeteket össze kell hasonlítani, előkészítve az eltérő paraméter változatok szinkronizálását.

Az alkalmazás automatizált paramétereltérés elemző funkciójának segítségével a különbségek manuális keresése a legtöbb esetben kiküszöbölhető. Mivel egy tipikus paramétereltérés elemzés akár 20 munkanapnyi ráfordítást is jelenthet, ez jelentős költség- és munkaidő megtakarítási lehetőséget jelent a FLEXCUBE felhasználók számára.

Az automatizált paramétereltérés elemző funkció össze tudja hasonlítani a paraméter dokumentumok különböző verzióit, a különböző nyers exportfájlokat és a paraméter dokumentumokat egy export fájllal is.

Egy tömeges összehasonlítás funkció is elérhető az Oracle FLEXCUBE Parameter TRANSPORT Tool megoldásban. A különböző környezetek paraméter beállításainak szokásos módszerének, a vizuális összehasonlításnak automatizált különbségelemzéssel való helyettesítése jelentősen javítja a műveletek hatékonyságát.

Manuális szinkronizáció

Oracle FLEXCUBE környezetek manuális szinkronizációja

Az érintett környezetek manuális összehasonlítása és a paraméter készletek közötti különbségek azonosítása után a szinkronizálást a célrendszer egyes nem egyező paramétereinek manuális felülírásával hajtjuk végre.

A kézi szinkronizálás szintén időigényes és monoton, ráadásul nagy a hibák kockázata.

Szinkronizálás a Transporttal

Oracle FLEXCUBE környezetek szinkronizálása a Transport Tool segítségével

A MINDSPIRE megoldásával a felhasználók gyorsan szinkronizálhatják a FLEXCUBE környezeteket egy automatizált folyamat segítségével.

Csak néhány egyszerű lépésre van szükség a paraméterek két érintett rendszerből történő exportálásához, az eltérő fájlokat tartalmazó importfájlok előkészítéséhez és a célrendszerbe történő importálásához.

A szokásos FLEXCUBE szinkronizálási folyamatban részt vevő összes manuális feladat (forrás- és célkörnyezetek manuális dokumentálása, manuális összehasonlítás és manuális adatbevitel) kiváltása radikálisan csökkenti a költségeket és a kockázatokat, illetve felgyorsítja a teljes paraméterezési eljárást.

TRANSPORT eszköz

A MINDSPIRE hatékony és bevált Oracle FLEXCUBE Parameter TRANSPORT Toolja segítségével minimalizálhatók a FLEXCUBE paraméterezési folyamataiban rejlő kockázatok, illetve lecsökkenthető a bevezetési projektek és az üzletmenet folytonosság fenntartásával végzett paraméter változtatások teljes költsége.

TRANSPORT a gyakorlatban

Paraméterezés

A meglévő üzleti paraméter dokumentumok leképezése és konvertálása az Oracle export formátumba.

Export fájlok validálása és importálása a FLEXCUBE adatbázisába a szabványos web interfész alkalmazásával.

Dokumentáció

FLEXCUBE üzleti paraméter beállítások dokumentálása, azok olvasható paraméter táblázat formátumba való átalakításával.

A rendszerben lévő beépített korlátok meghaladásával minden modul összes paraméterének exportálását is támogatjuk egy lépésben.

Összehasonlítás

A paraméter dokumentumok, nyers és feldolgozott export fájlok automatizált különbség elemzése.

A folyamat felgyorsítása tömeges összehasonlítással, ami tovább csökkenti az átfutási időt és a költségeket.

Szinkronizáció

FLEXCUBE környezetek gyors szinkronizálása egy automatizált folyamat segítségével.

Paraméterek exportálása, eltérő értékeket tartalmazó import fájlok elkészítése, illetve javaslat azok célrendszerekbe történő importálásának sorrendjére.

Kérdése van az Oracle FLEXCUBE Parameter TRANSPORT Tool megoldásunkkal kapcsolatban?

Kapcsolatfelvétel

Adja meg elérhetőségeit és hamarosan megkeressük!

Banki transzformációs referenciák ikon

Legújabb banki transzformációs referenciáink

Többet szeretne tudni a Banki transzformációs szolgáltatásainkról?

További információkért kattintson ide:

Share This