/*Blog module replace 'read more' text*/

Komplex tulajdonosi adatszolgáltatás DELTA eszközzel

aug 17, 2022 | Projektmenedzsment hírek, Adatmigráció hírek

A befektetési szolgáltatások terén vezető piaci szereplő Erste Befektetési Zrt.-nél a külföldi tulajdonos által elvárt konszolidált céges ügyfél adatok átadása, részletes számviteli, kockázatkezelési, kontrolling adatszolgáltatási folyamat és informatikai megvalósítás kialakítása volt a feladatunk.

A rendszeres adatküldések megvalósításához a MINDSPIRE saját fejlesztésű DELTA eszközét alkalmaztuk, amely speciális adatszolgáltatási funkciókkal került kibővítésre.

Komplex tulajdonosi adatszolgáltatás Erste

Az Erste Befektetési Zrt. Magyarország legnagyobb befektetési szolgáltatója, több, mint 15 éves befektetési tapasztalattal és a nemzetközi banki háttér által nyújtott pénzügyi biztonsággal.

A 2020. júniusa és 2022. májusa között zajló projekt célja az Erste Befektetési Zrt. adatainak integrációja az Erste Group BI Chain-be, a Csoport további hét különböző országában pénzügyi, de nem banki tevékenységet nyújtó leányvállalatához hasonlóan.

A projektben a három lépcsőben átadott adatszolgáltatási ütemeken kívül új üzleti folyamatokat is ki kellett alakítani, többek között az IFRS9 szerinti értékvesztés képzési folyamatot, az ügylet- és ügyfélszintű késedelem kezelést és a fedezet allokáció folyamatát. Az Erste Befektetési Zrt.-ben elkészült fejlesztéseknek teljesíteniük kellett az Erste Group többkörös kötelező tesztciklusaiban előírt adatminőségi mutatókat.

A projekt az Erste Befektetési Zrt., az Erste Bank, az Erste Group és féltucat beszállító együttműködésével, közel 100 résztvevő munkájával érte el a sikeres élesítést.

A MINDSPIRE 4-6 tanácsadóval vett részt a projekt során:

 • az operatív projekt vezetésben,
 • az üzleti specifikációk elkészítésében,
 • az adatszolgáltatási standard-ek értelmezésében és alkalmazásában,
 • a MINDSPIRE által szállított DELTA eszköz paraméterezésében,
 • architektúra tervezésben,
 • IT integrációban,
 • tesztelés tervezésben,
 • élesítés koordinációban.

A MINDSPIRE treasury szakértői sikeresen és magas színvonalon teljesítették azt a kihívást, hogy az alapvetően hitelintézeti termékstruktúrára kialakított adatszolgáltatási elvárásokat implementálják az Erste Befektetési Zrt. sajátos befektetési termék palettájára.

Az Erste Befektetési Zrt. különböző forrásrendszereiből érkező adatokból az Erste Group adatszolgáltatási formátumainak kialakításához szükséges több ezer transzformációs szabály üzleti leírása és informatikai leképezése a MINDSPIRE DELTA rendszerében került megvalósításra.

A DELTA rendszer, mint ETL eszköz következő tulajdonságait használtuk fel a projekt során:

 • A DELTA többféle formátumú fájl és tetszőleges relációs adatbázis kezelésére képes mind forrás-, mind pedig célrendszer tekintetében. Alkalmaztunk csv, xlsx forrás file-okat és ORACLE, MS SQL adatbázis forrásokat egyaránt.
 • A MINDSPIRE szakértői és az Erste Befektetési Zrt. üzleti elemzői paraméterezték a három adatszolgáltatás transzformációs szabályait, a forrásadatok betöltésének és a transzformált adatok exportálásának módját, valamint az adatfolyamokat leíró workflow-kat egyaránt.
 • Az adatfolyamok különböző lépései egy vezérlő felületen kerültek eltérő gyakoriságú automatikus ütemezésre.
 • Az egyes folyamatokat teljes mértékben zárt rendszerben hajtja végre az ütemező, biztosítva ezáltal az auditálhatóságot.
 • Az adatszolgáltatások különböző pontjain validációs lépéseket biztosító sablon riportok kerültek beállításra, amelyek tételes és aggregált szinten tájékoztatást adnak a folyamat aktuális eredményéről.
 • A folyamati lépések sikeres vagy sikertelen végrehajtásáról e-mail-ben küld a Delta értesítést a felhasználók előre definiált körének.
 • Az Erste Befektetési Zrt. üzleti és informatikai elvárásainak megfelelően az adatszolgáltatásokhoz tartozó adatok automatikusan, ütemezetten archiválásra kerülnek, megelőzve ezzel az adatbázis nagyméretű növekedését.

Büszkék vagyunk rá, hogy része lehettünk az Erste Befektetési Zrt. csapatának és innovatív szakértői megoldásainkkal hozzájárulhattunk az Erste Group adatvagyonának növekedéséhez.

Delta eszköz adatszolgáltatás Erste 2022

Ügyfeleink mondták

Dencs
Dencs Zoltán

Dencs Zoltán

Head of Middle&Back Office - Erste Befektetési Zrt.

„A MINDSPIRE segítségével sikeresen kapcsolódtunk a csoport szintű adatszolgáltatási követelményrendszerhez. Kollégáik minden szükséges területen a legmagasabb szakmai szinten képviseltették magukat, informatikai megoldásaik nagyban hozzájárultak a projekt sikeréhez. A MINDSPIRE kiváló választás egy gyorsan változó, folyamatosan növekvő igényeket támasztó környezetben. Ágazatunkban nem találni olyan területet, amelyben ne tudnának megfelelő szakmai támogatást biztosítani.”

Projektmenedzsment szolgáltatások ikon

Legújabb Projektmenedzsment referenciáink

Többet szeretne tudni Banki projektmenedzsment szolgáltatásainkról?

További információkért kattintson ide:

Adatmigrációs ikon

Legújabb adatmigrációs referenciáink

Többet szeretne tudni Banki adatmigrációs szolgáltatásainkról?

További információkért kattintson ide:

Share This