/*Blog module replace 'read more' text*/

Megkezdte működését Szerbiában az új OTP banka Srbija

júl 26, 2021 | Adatmigráció hírek, Projektiroda hírek

Az ’OTP banka Srbija a.d. Novi Sad’ az ország egyik vezető bankjává vált, miután sikeresen befejeződött Szerbia legösszetettebb pénzintézeti egyesülése. A COVID-19 járvány által okozott rendkívüli körülmények tovább nehezítették a projekt végrehajtását. A MINDSPIRE Consulting szakértő csapatai révén nyújtott projektmenedzsment és adatmigrációs szolgáltatásaival jelentős szerepet játszott a sikeres fúzióban.

2019. szeptember 24-én a sikeres pénzügyi zárás eredményeként az OTP Bank Nyrt. 100% -ban a Société Générale Banka Srbija és leányvállalatainak tulajdonosa lett. A „Sirius” (legfényesebb csillag) névre keresztelt integrációs projekt közvetlenül az előző „Rising Star” integrációs projekt májusi sikeres befejezése után indult. A korábbi integrációs projektek során gyűjtött széleskörű szakmai tapasztalatok révén a MINDSPIRE a teljes folyamat során támogatta az OTP Csoportot, projektmenedzsment és adatmigrációs szolgáltatásokat nyújtva.

New OTP Banka Srbija

Az integrációs folyamat 2021. április 30-án fejeződött be, közel 650 projekttag résztvételével, köztük a szerb bankok, az OTP központ, valamint számos külső tanácsadó és szállító munkatársaival. A siker az elkötelezettségük, professzionalizmusuk és szakértelmük révén vált lehetővé az integrációs projekt megterhelő 19 hónapja alatt, amelynek során a Vojvodjanska banka a.d. Novi Sad és az OTP banka Srbija a.d. Beograd összeolvadt, és most egy bankként folytatja üzleti tevékenységét OTP banka Srbija a.d. Novi Sad név alatt. A sikeres integráció eredményeként Szerbia egyik vezető pénzügyi intézménye jött létre az eszközök, a fióktelepek száma, valamint a hitel- és betétállomány mérete szempontjából (a bank az országban vezető helyen áll a hitelek piaci részesedése szerint, illetve a második legnagyobb a tárgyi eszközök szempontjából), továbbá vezető szerepet játszik az innovációk és az ügyfélélmény terén.

2021. május 5-én, a befejezett összeolvadást követően az OTP banka Srbija megnyitotta egyesített fiókhálózatát, országszerte összesen 213 fiókkal. Az OTP banka Srbija olyan pénzintézetté vált, amely további előnyöket és új lehetőségeket kínál ügyfeleinek, partnereinek és annak a társadalomnak, amelyben működik.

Az integráció rendkívüli összetettsége mellett a projektnek a COVID-19 járvány okozta rendkívüli körülményeket is kezelnie kellett szinte az teljes folyamat során. A koronavírus elleni küzdelem és a tevékenységeknek a járványügyi feltételekhez való igazítása további kihívásokat jelentett a projekt résztvevői számára. A kialakult helyzettel szembesülve a projekt bebizonyította, hogy az összetartás, a hatékony csapatmunka és rugalmasság révén le lehet győzni a kedvezőtlen körülményeket,  a kihívásokat pedig lehetőségekké lehet alakítani. A projektben résztvevőknek távolról, otthoni munkavégzéssel kellett folytatniuk feladataikat, elkötelezetten a professzionális végrehajtásra koncentrálva, biztosítva a projekt eredetileg tervezett határidőn belüli megvalósítását.

Mindeközben három hitelmoratóriumot is bevezettek Szerbiában különböző előírásokkal, ami a migráció vonatkozásában újabb követelményeket, a napi üzletmenetben pedig további feladatokat generált.

OTP Srbija 2021
A projektet 24 tagú projektiroda koordinálta, amely a helyi PMO Team tagjaiból, a központ által delegált munkatársakból, valamint a szerbiai és a magyar MINDSPIRE tanácsadókból állt. A PMO team megfelelő koordináció, átlátható és kellő időben történő kommunikáció révén támogatta a 30 munkacsoportban és 10 kereszt-funkcionális csoportban dolgozó közel 650 projekttagot, lehetővé téve a projekt hatékony és eredményes működését.

A MINDSPIRE Consulting útmutatást és támogatást nyújtott a projekt módszertan tekintetében, ezzel is elősegítve az együttműködést a belső tudásmegosztásban a korábbi integrációs projektek tapasztalatai révén. Az elvégzett feladatok magukban foglalták a projekttervezést és nyomonkövetést, a koordinációt, adminisztrációt, kommunikációt és riportolást, emellett a változásmenedzsmentet és kontrollt, a projekt teljes folyamatára kiterjedően.

Az adatmigrációs szolgáltatások minden releváns adatkörrel kapcsolatos tevékenységre kiterjedtek, a koncepcionális és logikai tervezéstől kezdve a fizikai migráció megvalósításáig, a tesztelésig és végül az éles migrációs folyamat végrehajtásáig. A migrációs folyamat megtervezése és megvalósítása során MINDSPIRE saját adatmigrációs eszköze, a DELTA legújabb verziója került felhasználásra, kihasználva a projekt elvárásaihoz igazított beépített monitoring és riport funkciók által nyújtott előnyöket.

Nemcsak az eszközök és a sztenderd módszertan, hanem a tapasztalt projektmenedzsment, valamint a migrációs üzleti és technikai szakértőkből álló felkészült csapat is segítette a projekt ezen részének leszállítását, illetve ennek a kritikus tevékenységnek a hatékony támogatását. A COVID-19 okozta helyzet miatt a migrációs csapat váratlan kihívásokkal szembesült a bevezetési szakaszban. Kollégáink sikeresen kezelték mind a távmunka nehézségeit, mind a három hitelmoratórium megvalósításának összetettségét a migrációs folyamat során. Ehhez specifikus transzformációs szabályokra és az érintett adatok egyedi kezelésére volt szükség. Ez volt az első adatmigrációs projektünk, ahol a megvalósítási fázis teljes mértékben távolról került végrehajtásra, a csapat korábbi tapasztalataira építve.

Ebben a sikertörténetben a MINDSPIRE a rugalmas megközelítésmódjával és a két különböző területen nyújtott szakmai támogatásával jelentős szerepet játszott. Egyrészt a 13 fős team delegálásával és a módszertani útmutatás biztosításával a Projektiroda számára. Másrészt az IT rendszerek adatmigrációjának támogatása, illetve nemcsak a technikai platform, hanem további 15, a migráció iránt elkötelezett szakértő biztosítása révén egyaránt.

Nem ez az első alkalom, amikor az OTP Csoport egy sikeres akvizícióval és bankfúzióval jelentősen növelni tudta piaci részesedését Európában. Megtiszteltetés számunkra, hogy hozzájárulhatunk ehhez a sikeres nemzetközi növekedéshez az OTP Csoport partnereként.

Hivatkozások:

https://www.otpbank.hu/portal/en/GSS/Serbia
https://www.otpbanka.rs/en/about-us/

Új OTP Banka Srbija
Adatmigrációs ikon

Legújabb adatmigrációs referenciáink

Többet szeretne tudni adatmigrációs szolgáltatásainkról?

További információkért kattintson ide:

Projektiroda ikon

Legújabb Projektiroda referenciáink

Többet szeretne tudni Banki projektiroda szolgáltatásainkról?

További információkért kattintson ide:

Share This